Vragen? : Bel ons op: 020 334 2735 of mail naar info@lichtenmeubels.nl | U kunt ons bezoeken op: Javastraat 133-141, 1094 HE, Amsterdam. Van dinsdag tot zondag geopend

Welkom

THONET EN HET BAUHAUS BIJ LICHT EN MEUBELS

In de aanloop naar 2019 viert Thonet het 100-jarig bestaan van het Bauhaus en het 200-jarig jubileum van het bedrijf. Licht en meubels besteed daarom extra aandacht aan de originele Thonet Bauhaus collectie.

Oprichting van Thonet

Michael Thonet (1796-1871) was de oprichter van het wereldbedrijf Thonet, hij ontwierp o.a. de beroemde ‘koffiehuisstoel’ nr. 14 in 1859. Passend in de tijd van industrialisatie, ontwikkelde hij een baanbrekende techniek waarbij massief beukenhout gebogen kon worden. Een groot voordeel voor de export was dat de onderdelen van stoel nr. 14 demontabel waren en daardoor zeer compact konden worden getransporteerd. Het buigen van hout is doorontwikkeld en tegenwoordig niet meer weg te denken uit het productieproces van Thonet.

Daarbij gaven de gebogen vormen de aanzet voor de ontwerpen van de bekende verchroomde buisstoelen. De Thonet fabriek werd voortgezet door zijn vijf zonen, die naast eigen ontwerpen ook ontwerpen van designers produceerden. 

Begin van het Bauhaus

Rond de jaren ’30 van de 20e eeuw volgde een periode waarin kunstenaars en architecten verlangden naar meer functionele, nuchtere en betaalbare woningen. Dit was een reactie op de crisis rondom de Eerste Wereldoorlog en het feit dat enkel de elitaire bovenlaag zich designmeubelen kon permitteren. Vanuit deze ontwikkelingen en behoefte werd in 1919 het Bauhaus opgericht onder leiding van Walter Gropius. Het Bauhaus was een rijksschool voor architecten, kunstenaars en industrieel ontwerpers. De kunstenaarsschool evolueerde van een academie voor kunst & architectuur tot een cultuurbegrip. Studenten werden volgens een de ideologie opgeleid waarin mooi en praktisch design zou voor een groter publiek bereikbaar gemaakt moest worden.

Thonet ontwerpen in Bauhaus stijl

Rond 1925 deed de stalen buis zijn intrede als bouwmateriaal om onder meer meubels van te maken. Het is niet verwonderlijk dat de Bauhaus docenten en studenten hiervoor al snel een voorkeur ontwikkelden door de eenvoud van het materiaal. Opnieuw vormde Thonets meesterlijke omgang met gebogen materialen de opmaat voor de ontwikkeling van zitmeubelen met gebogen vormen. Vanaf 1930 ging de Thonet fabriek ook het bekende buismeubilair fabriceren, met ontwerpen van o.a. Mart Stam, Marcel Breuer, Le Corbusier en Ludwig Mies van der Rohe.

 

De modernistische vooruitblik van meer dan 100 jaar geleden maakt dat de meubels van Thonet nog steeds niet weg te denken uit de woninginrichting van nu. Licht en meubels is trots om dealer te zijn van Thonet, een uniek merk met veel historie. Wij ontvangen u graag in de winkel om meer te vertellen over deze prachtige collectie.

 

Grid List

Set Descending Direction

14 Item(s)

Grid List

Set Descending Direction

14 Item(s)